Stress: de meest voorkomende klacht van deze tijd en 7 tips voor een meer ontspannen leven

Stress is de meest voorkomende klacht van deze tijd. Vooral op werkplekken is het een veel voorkomend probleem, maar ook privé ervaren veel mensen stress. Het komt zo vaak voor dat het als iets normaals wordt beschouwd. Een beetje gezonde stress is ook echt niet erg en kan juist motiverend werken, maar overmatige stress is slecht voor je gezondheid en kan leiden tot meer klachten zoals burn out, angstklachten, paniek en depressie. Ook de lichamelijke gezondheid wordt op de langere termijn slecht beïnvloed door stress.

Vanwege corona leven we momenteel in een tijd die voor velen meer stress oplevert. Angst om ziek te worden, bezorgdheid om naasten, onzekerheid over de toekomst, minder bewegingsvrijheid, jouw baan of onderneming die onder druk is komen te staan, eenzaamheid, minder toegang tot medische zorg, partners en gezinnen die meer op elkaars lip zitten. Het is een uitdagend jaar en de consequenties hier van worden langzaam maar zeker duidelijk. Merk je ook dat het je teveel wordt of heb je mensen in jouw omgeving die hier moeilijk mee om kunnen gaan? Lees hoe je de stress het hoofd kunt bieden!

Stressreactie

Een stressreactie is een fysieke en psychologische reactie die wordt uitgelokt door een gebeurtenis, maar dit kan bijvoorbeeld ook een gedachte zijn. Biologisch gezien wordt jouw lichaam in staat gesteld om tot actie over te gaan. Daarom gaat jouw hart sneller kloppen, ga je zweten, spannen jouw spieren zich aan, gaat jouw verstand op 0. Als je ook daadwerkelijk moet vechten of vluchten, dan zijn dat wenselijke reacties, maar vaak gebeurt het terwijl er geen dreigende situatie is en dan is het alleen maar erg vervelend en belemmerend.

Als dit af en toe gebeurt is er niets aan de hand, maar als dit regelmatig zo is of als je eigenlijk bijna niet meer in ontspannen toestand komt, dan heeft het op de langere termijn allerlei nare gevolgen. Het kan zo zijn dat je vaak of constant een gespannen of onrustig gevoel hebt en dan komt jouw lichaam niet meer goed tot rust en is in constante staat van paraatheid. Dan is het al te ver en is het belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp krijgt.

Hoe komt het?

Er kan dus iets gebeuren wat een stressreactie uitlokt, maar dit kan ook een gedachte zijn. Zo’n gebeurtenis kan iets schokkends zijn, maar dit hoeft echt niet zo te zijn. Je kunt ook in de stress schieten van iets wat onschuldig lijkt. Of iets wat voor een ander als volkomen normaal wordt beschouwd, maar voor jou wel veel impact heeft. Iedereen is daar uniek in en dat is helemaal niet erg. Het is alleen belangrijk om voor jezelf te begrijpen waar jij gestrest van raakt en hoe je daar mee om kunt gaan.

Zo is het voor de een heel prettig om samen met anderen te werken, terwijl het voor de ander een bron van stress kan zijn. Of is het voor iemand heel fijn om soms even alleen te zijn, maar is dit voor een ander stressvol. Ook onder druk werken kan voor sommige mensen heel prettig zijn, maar voor een ander juist niet. Wat dus vooral belangrijk is, is dat je jezelf kent en bewust bent van hoe jij reageert op verschillende situaties of omstandigheden.

Ook in het geval van corona. Er zijn mensen die zich niet druk maken over hun gezondheid en die zullen hier nu waarschijnlijk ook weinig last van hebben, maar als dit voorheen ook al een angst van je was, dan zal die nu misschien extra aangewakkerd worden. Ook als je al weinig mensen om je heen hebt en je nu minder afleiding kunt zoeken buiten de deur, dan kan dit nu extra op de voorgrond komen. En problemen binnen een relatie of binnen gezinnen kunnen nu sneller escaleren doordat mensen meer thuis zijn en thuiswerken. Men ervaart meer stress en de omstandigheden zijn er niet naar dat je afleiding kunt zoeken.

Domino-effect

Dit kan ook leiden tot een domino-effect. Onzekerheid over behoud van een baan, minder sociale contacten, meer relatieproblemen, meer spanningen binnen het gezin, wat weer leidt tot meer stress etc. Een cirkel waar je niet zo makkelijk meer uitkomt, want de stress die je ervaart in jouw lichaam en hoofd zal niet bijdragen aan helder denken en het zoeken naar een oplossing, maar eerder het tegenovergestelde teweeg brengen.

Zo gebeurt het vaak dat je steeds dieper in de problemen lijkt te zakken en alles zich op lijkt te stapelen. Want hoe meer gestrest je bent, hoe meer je alles ook als een probleem gaat ervaren. Je kunt zaken niet meer rustig benaderen en je komt in de overlevingsstand.

Wat kun je doen?

Maar ook al zit je er middenin en lijkt er even geen uitweg te zijn, je hoeft de hoop niet te verliezen. Het is namelijk wel mogelijk de negatieve spiraal te doorbreken en weer richting een gezonde en ontspannen manier van leven te gaan. Deze tips helpen je op weg:

1. In eerste instantie is het belangrijk om een stapje terug te nemen. Laat alles wat geen prioriteit heeft maar even rusten. Je hoeft geen 100 ballen hoog te houden. Daar heb je alleen jezelf mee.

2. Leer grenzen te stellen. Niet alleen op het werk, maar ook in je privé-leven. Dit is niet makkelijk als je dat niet gewend bent. Misschien weet je niet eens meer waar jouw grenzen liggen. Dan kun je daar het beste hulp bij zoeken.

3. Ga op zoek naar de bron van jouw stressklachten. Soms is dat wel duidelijk, maar lang niet altijd. Momenteel is er veel aan de hand in de wereld, maar als je merkt hier veel last van te hebben, dan is het meer de trigger die onderliggende problemen aan het licht brengt. Het kan zijn dat je iemand bent die niet makkelijk praat over wat je dwars zit of dat je je graag groot houdt of dat je je snel verantwoordelijk voelt over alles en iedereen. Misschien ben je geneigd jezelf te isoleren in geval van problemen of speelden er al langer problemen binnen jouw relatie of gezin die je maar voor lief nam. Wat het ook is, het is belangrijk je daar bewust van te worden.

4. Acceptatie is een belangrijke schakel. Stress ontstaat vaak doordat je het gevoel hebt dat iets anders moet zijn dan dat het is. Je wilt misschien meer of beter of je vergelijkt jezelf met anderen. Of je blijft hangen in het verleden of zegt vaak tegen jezelf had ik maar…..Als je alles accepteert zoals het is, is er geen reden om in de stress te schieten.

5. Ontspannen kun je leren. Overweeg bijvoorbeeld yoga of meditatie, volg een cursus mindfulness of zoek een andere manier om te ontspannen. Sporten is ook een goede manier, maar anderen vinden een creatieve uitlaatklep weer heel fijn. Zoek iets wat bij jou past.

6. Zorg goed voor jezelf. Iedereen is uniek, dus zorg dat je jouw unieke behoeften leert kennen. In de basis verschillen we niet zoveel van elkaar, dus over het algemeen hebben we allemaal een goede balans nodig tussen rust en uitdaging. Maar hoe die balans eruit ziet voor jou is persoonlijk. Gezonde voeding, voldoende beweging en rust zijn voor iedereen belangrijk.

7. Vraag om steun aan jouw omgeving of zoek professionele hulp. Voor veel mensen is het moeilijk om toe te geven dat het niet goed met ze gaat of dat ze hulp nodig hebben. Maar ieder mens kan wel wat steun gebruiken in moeilijke tijden, dat is volkomen normaal en soms ook gewoon nodig. Je kunt niet alles alleen oplossen. Dit is juist wat stress in de hand werkt.

Stress vormt een serieus probleem in onze samenleving. Dat was voor corona al zo, maar nu neemt het aantal mensen met stressklachten nog sneller toe. Maar je hoeft hier niet mee rond te blijven lopen. Je kunt er wat aan doen. Wil je daar professionele hulp bij? De psychologen van PsyVisie willen je er graag bij helpen.

Direct online psychologische hulp

PsyVisie biedt online psychologische behandeling via videobellen. Makkelijk en snel in te plannen wanneer jij het nodig hebt. Voor verschillende klachten en zonder wachtlijst.

Of bel naar 06-15356629.

online psychologische hulp

Over onze online psychologen

Professioneel, ervaren en deskundig

Van onze psychologen krijg je dezelfde professionaliteit en kwaliteit die je in een GGZ instelling mag verwachten, maar dan met de mogelijkheid om online via videobellen te communiceren wanneer en waar je maar wil. Dit is net zo effectief als een behandeling op locatie. Maak gebruik van erkende, geregistreerde en ervaren psychologen die jou kunnen helpen met een scala aan klachten. Meer weten over ons team van specialisten op het gebied van geestelijke gezondheid?

Waarom PsyVisie?

Geen wachtlijst

Je kunt bij ons snel starten met de intake en behandeling. We streven ernaar iedereen zo snel mogelijk te helpen en te woord te staan. Meestal kan de eerste sessie al binnen 1-2 weken plaatsvinden. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en screening. Stel jouw vragen en krijg uitleg over onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen.

Vergoed

Onze behandelingen worden door jouw zorgverzekering vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijsbrief van jouw huisarts nodig. Afhankelijk van jouw polis en zorgverzekering wordt ongeveer 70 tot 100% vergoed. Houd er rekening mee dat niet alle diagnoses vergoed worden en je eigen risico mogelijk wordt aangesproken.

Online behandeling

Je bepaalt zelf waar en wanneer je contact hebt. Online behandeling is hetzelfde als face to face behandeling, behalve dat je jouw behandelaar online ontmoet via videobellen in plaats van in een praktijkruimte. We behandelen een scala aan klachten binnen de Basis-GGZ en maken gebruik van verschillende behandelmethoden.

Wil je hulp? Wij kunnen helpen!

Stuur ons een bericht voor meer informatie dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als vervanging voor diagnose, behandeling of professioneel advies. Je mag geen actie ondernemen zonder overleg met een gekwalificeerde professional in de geestelijke gezondheidszorg. Lees onze algemene voorwaarden voor meer informatie.

Als je in een crisis verkeert of een andere persoon in gevaar is, gebruik deze site dan niet. Deze bronnen kunnen je onmiddellijk helpen.