Het toenemend psychisch leed sinds corona en wat we er aan kunnen doen

De berichten vanuit de media luiden dat het aantal mensen met psychische klachten drastisch is gestegen sinds de coronacrisis. Vooral onder jongeren nemen de problemen toe. En dit terwijl de wachtlijsten voor de GGZ voor corona al erg lang waren. Ook onder andere leeftijdsgroepen zijn er steeds meer mensen met psychische klachten. Je vraagt je misschien af hoe dit kan. Maar vooral waarschijnlijk, wat kunnen we er aan doen?

Sociale isolatie en onrust

Sinds de coronacrisis is er veel veranderd in de wereld. Men werkte en studeerde massaal thuis. Momenteel gaan er weer meer mensen op kantoor werken en zijn scholen weer open, maar daarmee zijn niet gelijk alle problemen opgelost. Het vele thuisblijven heeft eenzaamheid en gevoelens van sociale isolatie in de hand gewerkt. Collega’s konden en kunnen soms nog steeds niet samen lunchen in de pauze of snel even een overleg hebben tussendoor. Studenten misten de gezellige momenten met medestudenten tussen colleges door of samen studeren in de bibliotheek. Veel studenten zaten dagenlang achter elkaar alleen achter hun laptop en hadden weinig contact met anderen. Waarvan ze vooraf misschien dachten dat het de leukste tijd van hun leven zou worden, is dat toch wel erg anders uitgepakt.

Daarnaast is er de onrust in de wereld en de angst om ziek te worden speelde voor veel mensen ook een rol. Ook dit bracht stress met zich mee. Angst en stress zorgen voor verstoringen zowel op fysiek gebied als mentaal. Je verliest je veerkracht en kan makkelijker in een negatieve tunnelvisie raken, waarin oplossingen en een positieve instelling snel plaats maken voor doemdenken en piekeren.

Dit alles heeft veel invloed op mensen en dan vooral op hun geestelijke gesteldheid. Contact met anderen is een belangrijk onderdeel van het leven. Zo ontvangen we steun, delen ervaringen uit, reflecteren, lachen samen en vinden ontspanning bij elkaar. Vooral jongeren en jong-volwassenen hechten veel waarde aan sociaal contact. Dit is ook de tijd dat men zichzelf en de wereld om zich heen gaat ontdekken. Dit gaat door middel van ervaringen opdoen en die ook delen met anderen. Maar daarna houdt dat niet op. Men gaat werken en gaat settelen, sticht een gezin. Ook hierin zijn de sociale aspecten groot. Als de beperkingen op sociaal vlak voor lange tijd groot blijven, dan heeft dat op de lange termijn grote gevolgen voor de ontwikkeling en mentale gesteldheid van mensen. Vooral depressieve klachten, maar ook angstklachten zijn de afgelopen tijd dan ook toegenomen.

Kwetsbaarheid

Vooral als iemand al een bepaalde kwetsbaarheid heeft voor het ontwikkelen van psychische klachten, dan is er een groter risico. Of als de klachten al in lichte vorm aanwezig waren, is er een grote kans dat die zijn verergerd. De crisis op zich zal in de meeste gevallen geen psychische klachten veroorzaken, als er voldoende draagkracht en veerkracht is, maar er zijn al veel mensen die een verhoogd risico hebben om klachten te ontwikkelen, juist vanwege een beperkte draaglast door andere factoren. De crisis is dan de uitlokkende factor.

Gelukkig komt het sociale leven weer op gang. Maar dit betekent niet dat er geen sporen zijn achtergelaten. Veel mensen geven aan dat hun sociale netwerk is gekrompen, dat er meningsverschillen zijn ontstaan over de maatregelen en vaccineren en daardoor problemen in relaties en dat ze nu meer stress, somberheid en angst ervaren.

Wat kunnen we doen?

Wat kunnen we daar nu aan doen? Het is in ieder geval belangrijk dat als je klachten hebt, er niet mee te blijven lopen en erover te gaan praten of hulp te zoeken. Uit schaamte of ongemak gebeurt dit vaak pas nadat klachten al voor langere tijd bestaan. Vaak verergeren klachten dan en is het ook moeilijker er iets aan te doen. Je kunt iemand uit je omgeving in vertrouwen nemen of naar de huisarts gaan om erover te praten en advies te vragen over behandeling.

Daarnaast is het goed om jouw klachten serieus te nemen. Niet te snel denken dat het vanzelf wel weer over gaat of dat als je er niet bij stil staat dat het er dan niet is. Deze manier van coping zorgt meestal ook alleen maar voor verergering op de langere duur. Wees dus eerlijk tegenover jezelf als je het gevoel hebt er zelf niet meer uit te komen en dat je wel hulp kunt gebruiken. Dit is niet zwak of iets om te voor te schamen, dit vereist juist veel moed!

Als je jouw problemen eenmaal hebt erkend, ben je er meestal nog niet, maar kun je bewust gaan kijken naar wat er precies aan de hand is en wat er moet gebeuren om je weer beter te voelen. Ook dit vereist moed. Je moet bereid zijn jouw problemen onder ogen te komen en er niet meer voor weg te lopen. Dit kan betekenen dat je moet toegeven dat jouw baan je erg zwaar valt of dat bepaalde mensen niet meer in jouw leven passen of dat je meer rust moet nemen of juist jezelf wel wat meer mag pushen om verder te komen. Als je ervoor weg blijft lopen zal het niet veranderen, maar het aangaan betekent ook nare gevoelens en gedachten onder ogen komen of vaardigheden ontwikkelen die je hebt verwaarloosd zoals bijvoorbeeld assertiviteit, beter leren communiceren, met gevoelens omgaan of grenzen aangeven zodat jouw leven weer aangenamer wordt.

Kijk ook eens om je heen. Misschien heb je er zelf niet zoveel last van, maar zijn er anderen in jouw omgeving die dat wel hebben. Probeer ook niet te snel te oordelen over de situatie of het standpunt van de ander. We hebben allemaal recht op ons eigen gevoel en mening over iets en daar hebben we ook allemaal onze persoonlijke redenen voor. Iemand daar gelijk op afrekenen of daarover oordelen, helpt niet om op een fijne manier samen te blijven leven met anderen. En we hebben juist als mens elkaar nodig, vooral ook in deze tijd.

Dit lost natuurlijk niet gelijk alle psychische nood op die er momenteel is in de maatschappij, maar alle beetjes helpen en juist het openstellen en hulp zoeken als dat nodig is, is wat nodig is om ervoor te zorgen dat het welzijn weer gaat toenemen.

Heb je professionele hulp nodig bij jouw klachten op korte termijn? PsyVisie is een online GGZ instelling die vergoede zorg biedt voor verschillende psychische klachten. We helpen jou met een op maat gesneden behandelplan om jouw doelen te bereiken. Wij hebben geen wachttijd. Je kunt snel terecht voor een intake met de psycholoog die het beste past bij jouw hulpvraag.

Direct online psychologische hulp

PsyVisie biedt online psychologische behandeling via videobellen. Makkelijk en snel in te plannen wanneer jij het nodig hebt. Voor verschillende klachten en zonder wachtlijst.

Of bel naar 06-15356629.

online psychologische hulp

Over onze online psychologen

Professioneel, ervaren en deskundig

Van onze psychologen krijg je dezelfde professionaliteit en kwaliteit die je in een GGZ instelling mag verwachten, maar dan met de mogelijkheid om online via videobellen te communiceren wanneer en waar je maar wil. Dit is net zo effectief als een behandeling op locatie. Maak gebruik van erkende, geregistreerde en ervaren psychologen die jou kunnen helpen met een scala aan klachten. Meer weten over ons team van specialisten op het gebied van geestelijke gezondheid?

Waarom PsyVisie?

Geen wachtlijst

Je kunt bij ons snel starten met de intake en behandeling. We streven ernaar iedereen zo snel mogelijk te helpen en te woord te staan. Meestal kan de eerste sessie al binnen 1-2 weken plaatsvinden. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en screening. Stel jouw vragen en krijg uitleg over onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen.

Vergoed

Onze behandelingen worden door jouw zorgverzekering vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijsbrief van jouw huisarts nodig. Afhankelijk van jouw polis en zorgverzekering wordt ongeveer 70 tot 100% vergoed. Houd er rekening mee dat niet alle diagnoses vergoed worden en je eigen risico mogelijk wordt aangesproken.

Online behandeling

Je bepaalt zelf waar en wanneer je contact hebt. Online behandeling is hetzelfde als face to face behandeling, behalve dat je jouw behandelaar online ontmoet via videobellen in plaats van in een praktijkruimte. We behandelen een scala aan klachten binnen de Basis-GGZ en maken gebruik van verschillende behandelmethoden.

Wil je hulp? Wij kunnen helpen!

Stuur ons een bericht voor meer informatie dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als vervanging voor diagnose, behandeling of professioneel advies. Je mag geen actie ondernemen zonder overleg met een gekwalificeerde professional in de geestelijke gezondheidszorg. Lees onze algemene voorwaarden voor meer informatie.

Als je in een crisis verkeert of een andere persoon in gevaar is, gebruik deze site dan niet. Deze bronnen kunnen je onmiddellijk helpen.