De onzichtbare littekens van trauma en wat je er aan kunt doen

Trauma, het woord dat we gebruiken om ingrijpende, onverwachte en schokkende gebeurtenissen te beschrijven die onze emotionele stabiliteit en veiligheid aantasten. Trauma kan zich manifesteren in verschillende vormen: van geweld, misbruik, onderdrukking en verwaarlozing tot pesten, relatiebreuken, ziekte, ongelukken, natuurrampen en oorlogsgeweld. De onzichtbare littekens die trauma achterlaat kunnen ons leven op een diepgaande manier beïnvloeden, lang nadat de gebeurtenis zelf voorbij is.

De impact van trauma op ons leven:

De impact van trauma is divers en complex. Iedereen ervaart en verwerkt trauma op zijn of haar eigen manier. Echter, er zijn een aantal veelvoorkomende symptomen die mensen met een traumatische herinnering kunnen ervaren:

  • Herbelevingen: Flashbacks, nachtmerries en intrusieve gedachten die de traumatische gebeurtenis opnieuw beleven.
  • Vermijding: De neiging om plekken, mensen of situaties te vermijden die herinneringen aan het trauma oproepen.
  • Negatieve gedachten en gevoelens: Gevoelens van angst, hopeloosheid, woede, schuld en schaamte.
  • Lichamelijke klachten: Slaapproblemen, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, overgevoeligheid voor stress en lichamelijke pijn.
  • Veranderingen in gedrag: Ontwrichting van relaties, middelenmisbruik, risicovol gedrag, sociale isolatie.

Waarom is trauma zo complex?

Trauma beïnvloedt onze hersenen op een diepgaand niveau. Tijdens een traumatische gebeurtenis gaat ons lichaam in de overlevingsmodus, waardoor stresshormonen zoals cortisol en adrenaline vrijkomen. Deze hormonen zorgen voor een versnelde hartslag, ademhaling en spierspanning, waardoor we in staat zijn om te vechten of te vluchten. Echter, nadat de dreiging is verdwenen, blijven deze stresshormonen vaak langere tijd in ons lichaam circuleren, wat kan leiden tot diverse psychische en lichamelijke klachten. Ook brengen triggers die ons aan het trauma herinnert ons weer in dezelfde staat, vaak gebeurt dit ook nog onbewust, zodat we niet door hebben waarom we ons zo vaak gespannen en onveilig voelen.

Daarnaast heeft trauma ook een impact op de ontwikkeling van onze hersenen. Vooral bij kinderen kan trauma de ontwikkeling van gebieden in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor emotieregulatie, geheugen en cognitie verstoren. Dit kan allerlei problemen opleveren, ook later in het leven en op allerlei gebieden, zoals met het zelfbeeld, in relaties en op het werk.

De weg naar herstel

Hoewel de impact van trauma groot kan zijn, is het belangrijk om te weten dat herstel mogelijk is. Met de juiste hulp en ondersteuning kunnen mensen met een traumaherinnering leren omgaan met hun symptomen, hun leven weer op de rails krijgen en een toekomst opbouwen die gekenmerkt wordt door veerkracht en welzijn.

Hulp en ondersteuning bij trauma:

Er zijn verschillende vormen van hulp en ondersteuning beschikbaar voor mensen met een traumaherinnering:

  • Psychotherapie: Traumagerichte therapieën zoals EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), cognitieve gedragstherapie (CGT) en ACT (Acceptance & commitment therapy) kunnen mensen helpen om hun trauma te verwerken, negatieve gedachtenpatronen te doorbreken en gezonde copingmechanismen te ontwikkelen. Mindfulness en lichaamsgerichte therapieën kunnen daar een goede aanvulling op zijn.
  • Steungroepen: Lotgenotencontact met anderen die soortgelijke ervaringen hebben kan een waardevolle bron van steun en begrip bieden.
  • Zelfhulp: Er zijn diverse boeken, websites en apps beschikbaar die informatie en tips bieden om met trauma om te gaan.

Tips voor naasten van mensen met een trauma:

Als naaste van iemand met een trauma is het belangrijk om begrip, geduld en steun te tonen. Hier zijn enkele tips:

  • Luister zonder oordeel: Laat de persoon zijn of haar verhaal vertellen zonder te oordelen of te proberen oplossingen aan te dragen.
  • Bied praktische hulp: Bied praktische hulp bij dagelijkse taken, zoals boodschappen doen of koken als iemand hier moeite mee heeft. Dit kan enorm helpen.
  • Wees geduldig: Genezing van trauma kost tijd. Wees geduldig en respecteer de grenzen van de persoon.
  • Zoek ook hulp voor jezelf: Het omgaan met een getraumatiseerde naaste kan ook emotioneel belastend zijn. Zoek hulp voor jezelf als je dat nodig hebt.

Ook al kan trauma veel impact hebben op een persoon, het hoeft geen levenslang vonnis te zijn. Met de juiste hulp, ondersteuning en toewijding is het mogelijk om te helen van trauma of in ieder geval een betere kwaliteit van leven te krijgen en een leven op te bouwen dat gekenmerkt wordt door veerkracht, kracht en hoop.

Bij PsyVisie werken meerdere psychologen die je hierbij kunnen helpen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Direct online psychologische hulp

PsyVisie biedt online psychologische behandeling via videobellen. Makkelijk en snel in te plannen wanneer jij het nodig hebt. Voor verschillende klachten en zonder wachtlijst.

Of bel naar 06-15356629.

online psychologische hulp

Over onze online psychologen

Professioneel, ervaren en deskundig

Van onze psychologen krijg je dezelfde professionaliteit en kwaliteit die je in een GGZ instelling mag verwachten, maar dan met de mogelijkheid om online via videobellen te communiceren wanneer en waar je maar wil. Dit is net zo effectief als een behandeling op locatie. Maak gebruik van erkende, geregistreerde en ervaren psychologen die jou kunnen helpen met een scala aan klachten. Meer weten over ons team van specialisten op het gebied van geestelijke gezondheid?

Waarom PsyVisie?

Geen wachtlijst

Je kunt bij ons snel starten met de intake en behandeling. We streven ernaar iedereen zo snel mogelijk te helpen en te woord te staan. Meestal kan de eerste sessie al binnen 1-2 weken plaatsvinden. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en screening. Stel jouw vragen en krijg uitleg over onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen.

Vergoed

Onze behandelingen worden door jouw zorgverzekering vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijsbrief van jouw huisarts nodig. Afhankelijk van jouw polis en zorgverzekering wordt ongeveer 70 tot 100% vergoed. Houd er rekening mee dat niet alle diagnoses vergoed worden en je eigen risico mogelijk wordt aangesproken.

Online behandeling

Je bepaalt zelf waar en wanneer je contact hebt. Online behandeling is hetzelfde als face to face behandeling, behalve dat je jouw behandelaar online ontmoet via videobellen in plaats van in een praktijkruimte. We behandelen een scala aan klachten binnen de Basis-GGZ en maken gebruik van verschillende behandelmethoden.

Wil je hulp? Wij kunnen helpen!

Stuur ons een bericht voor meer informatie dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als vervanging voor diagnose, behandeling of professioneel advies. Je mag geen actie ondernemen zonder overleg met een gekwalificeerde professional in de geestelijke gezondheidszorg. Lees onze algemene voorwaarden voor meer informatie.

Als je in een crisis verkeert of een andere persoon in gevaar is, gebruik deze site dan niet. Deze bronnen kunnen je onmiddellijk helpen.