Online therapie: Wat zijn de voordelen?

Je hebt vast wel eens gehoord van online therapie. Tegenwoordig is digitalisering niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. We bestellen online, we leggen/houden online contact, solliciteren online en volgen les online. Veel in het huidige leven speelt zich online af. Gelukkig vindt er ook nog genoeg in real life plaats, anders zouden de verhoudingen scheef worden, maar als we eerlijk zijn, is het ook een hele nuttige ontwikkeling. Waarom? Omdat grenzen vervagen, reistijd wegvalt, het gemak van altijd en overal online kunnen gaan en de snelheid er van.

Voor iedereen overal beschikbaar

Online toepassingen hebben veel voordelen en de nadelen wegen daar meestal niet tegenop. Aangezien bijna iedereen wel eens online berichten uitwisselt met anderen of (video)belt en de kwaliteit en het gemak er van heeft ervaren, is het geen onbekend terrein meer. Het kan wel zo zijn dat je nog nooit hebt gedacht aan online therapie. Dit bestaat al wel een tijdje, maar vooral tijdens de recente en huidige ontwikkelingen in de wereld werd de noodzaak hier van duidelijk.

Dit is gelijk weer een voordeel van online behandeling. De zorg hoeft niet onderbroken te worden als zich iets voordoet waardoor je niet meer je huis uit kan. Nu zijn er altijd wel mensen die om een bepaalde reden hun huis niet uit komen; Denk bijvoorbeeld aan lichamelijke beperkingen, straatvrees of bedreiging. Maar dat zou geen belemmering moeten zijn om hulp te krijgen. Integendeel zelfs, want het is dan juist belangrijk om dan hulp te kunnen ontvangen.

Nog meer voordelen

Als je nog nooit online therapie hebt gehad of misschien helemaal nog nooit therapie, dan kun je je afvragen of dat wel hetzelfde is als face to face. In principe is er vrijwel geen verschil. Je bent alleen niet fysiek in dezelfde ruimte als de behandelaar, maar verder blijft het hetzelfde. Je kunt nog steeds hetzelfde bespreken als je face to face doet, de behandelaar reageert hetzelfde, de gesprekken blijven privé, je krijgt dezelfde soort opdrachten mee als tijdens een face to face behandeling en de kwaliteit van het contact is even goed. Uit onderzoek blijkt dat ook de resultaten van de online therapie niet onder doen voor face to face therapie en dus een goede vervanging of aanvulling is.

Als je daar de volgende voordelen bij optelt:

 • Het is makkelijk.
 • Het contact kan snel tot stand gebracht worden.
 • Als je een dringende vraag of advies nodig hebt, kan je direct een gesprek aangaan of op korte termijn bij iemand terecht.
 • Je kunt overal contact leggen waar jij maar wil.
 • Je kan ervoor thuis blijven in je vertrouwde omgeving.
 • Je kiest zelf met wie je contact hebt.
 • Je hoeft niet eerst langs de huisarts voor een verwijsbrief.
 • Je kan ervoor kiezen anoniem te blijven en/of hoeft geen gegevens van jezelf te delen die je niet wil.
 • De kosten heb je zelf in de hand.
 • Je hoeft niet eerst op een wachtlijst.
 • Je bepaalt wat jij zelf wil (in overleg met jouw psycholoog). Er wordt je geen geprotocolleerde behandeling, diagnose of medicatie opgelegd.
 • Ook de frequentie en de duur van de gesprekken bepaal je zelf.

Van deze tijd

Het is de nieuwe manier van behandelen die helemaal aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van deze tijd. Wat ook een belangrijk punt is, is dat het een manier is om veel meer mensen te kunnen helpen en bereiken. Op de wachtlijst voor de GGZ staan momenteel namelijk rond de 90.000 mensen en het ziet er niet naar uit dat daar binnen de GGZ snel een oplossing voor komt. Hoog tijd voor een andere oplossing dus!

Kortom genoeg voordelen om online behandeling in overweging te nemen of het gewoon eens te proberen. Je kunt direct een kijkje nemen bij de profielen en de psycholoog kiezen die het beste bij jou past. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en screening.

Direct online psychologische hulp

PsyVisie biedt online psychologische behandeling via videobellen. Makkelijk en snel in te plannen wanneer jij het nodig hebt. Voor verschillende klachten en zonder wachtlijst.

Of bel naar 06-15356629.

online psychologische hulp

Over onze online psychologen

Professioneel, ervaren en deskundig

Van onze psychologen krijg je dezelfde professionaliteit en kwaliteit die je in een GGZ instelling mag verwachten, maar dan met de mogelijkheid om online via videobellen te communiceren wanneer en waar je maar wil. Dit is net zo effectief als een behandeling op locatie. Maak gebruik van erkende, geregistreerde en ervaren psychologen die jou kunnen helpen met een scala aan klachten. Meer weten over ons team van specialisten op het gebied van geestelijke gezondheid?

Waarom PsyVisie?

Geen wachtlijst

Je kunt bij ons snel starten met de intake en behandeling. We streven ernaar iedereen zo snel mogelijk te helpen en te woord te staan. Meestal kan de eerste sessie al binnen 1-2 weken plaatsvinden. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en screening. Stel jouw vragen en krijg uitleg over onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen.

Vergoed

Onze behandelingen worden door jouw zorgverzekering vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijsbrief van jouw huisarts nodig. Afhankelijk van jouw polis en zorgverzekering wordt ongeveer 70 tot 100% vergoed. Houd er rekening mee dat niet alle diagnoses vergoed worden en je eigen risico mogelijk wordt aangesproken.

Online behandeling

Je bepaalt zelf waar en wanneer je contact hebt. Online behandeling is hetzelfde als face to face behandeling, behalve dat je jouw behandelaar online ontmoet via videobellen in plaats van in een praktijkruimte. We behandelen een scala aan klachten binnen de Basis-GGZ en maken gebruik van verschillende behandelmethoden.

Wil je hulp? Wij kunnen helpen!

Stuur ons een bericht voor meer informatie dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als vervanging voor diagnose, behandeling of professioneel advies. Je mag geen actie ondernemen zonder overleg met een gekwalificeerde professional in de geestelijke gezondheidszorg. Lees onze algemene voorwaarden voor meer informatie.

Als je in een crisis verkeert of een andere persoon in gevaar is, gebruik deze site dan niet. Deze bronnen kunnen je onmiddellijk helpen.