Depressie: de donkere dagen voor kerst en 5 tips om daar mee om te gaan

De feestdagen staan weer voor de deur. Dit jaar is alleen niet zoals voorgaande jaren. De onrust in de wereld en de maatregelen die onlangs weer zijn aangescherpt, plaatsen kerst en Oud en Nieuw in een ander daglicht. Gezelligheid, samenzijn, familie- en vriendenbezoek, kerst- en nieuwjaarsborrels zijn dit jaar niet meer vanzelfsprekend. Dat kan sombere gevoelens oproepen en veel mensen hebben nu last van een depressie. Herken jij dit? Dan ben je zeker niet de enige. Lees hier wat je er aan kunt doen!

Toegenomen somberheid

Depressie of somberheid komt veel voor. Wist je dat bijna 1 op de 5 volwassenen in Nederland te maken krijgt met een depressie? Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut. En vooral in de wintermaanden krijgen meer mensen last van somberheid. Dit kan te maken hebben met het gebrek aan dag- en zonlicht. Er is ook een specifieke vorm van depressie die SAD (Seasonal Affective Disorder) wordt genoemd, oftewel een winterdepressie. Iemand ervaart dan alleen somberheidsklachten tijdens deze periode.

Sinds het ontstaan van de onrust in de wereld dit jaar en de toegenomen angst, de beperkingen in vrijheid door maatregelen en de onzekerheid wat betreft de toekomst is de verwachting dat het aantal mensen met depressieve klachten alleen maar toeneemt. Er zijn nog geen recente cijfers wat dat betreft, maar wij als psychologen van PsyVisie merken dat de vraag naar hulp steeds meer toeneemt. Steeds meer mensen komen er zelf niet meer uit en trekken aan de bel.

Eenzaamheid

Met het wegvallen van sociale contacten en de steun die men daaruit kreeg, is de eenzaamheid in de samenleving toegenomen. Elk jaar zijn er mensen die zich extra eenzaam voelen rond de feestdagen, maar dit jaar zal dit een toppunt bereiken. Familie’s en vrienden zoeken elkaar dit jaar minder op. Ook is er minder afleiding te vinden vanwege de lockdown in de vorm van bijvoorbeeld feestjes, etentjes, uitgaan of uitstapjes. Dit zijn meestal niet de enige oorzaken van depressieve klachten, maar dragen er wel aan bij.

Merk je dat je niet lekker in je vel zit? Een depressie is niet altijd makkelijk te herkennen en kan zich op verschillende manieren uiten. De depressieve gevoelens zijn kenmerkend en die zal je meestal wel herkennen als je er last van hebt. Soms is het echter wel moeilijk om het voor jezelf te erkennen. Niemand zit erop te wachten en vaak hoop je dan dat het wel weer over zal waaien. Soms is dat ook zo. Maar als de klachten langer blijven aanhouden, kan je er beter niet mee blijven rondlopen.

Wat is een depressie?

Hoe een depressie ontstaat, is verschillend voor iedereen. Het kan zijn dat je onverwerkte trauma’s hebt of langdurig stress hebt doorgemaakt. Erfelijke- en omgevingsfactoren spelen vaak ook een rol en dat geldt ook voor bepaalde gedrags- en gedachtepatronen die iemand heeft ontwikkeld. Als je iemand bent die niet praat over gevoelens en wat je dwarszit of iemand die zich graag groot wil houden, dan zijn dat patronen die op den duur tot een depressie kunnen leiden. Dit zijn enkele voorbeelden, maar er zijn er tallozen. Klachten die mensen kunnen ervaren bij een depressie zijn:

  • somberheid
  • lusteloosheid
  • gebrek aan motivatie
  • verminderd concentratievermogen
  • minderwaardigheidsgevoelens
  • gevoel van leegte
  • slaapproblemen
  • vermoeidheid
  • gedachten aan de dood
  • piekeren

Een psycholoog kan jou helpen inzien waarom jij je depressief voelt en vooral wat je er aan kunt doen. Misschien heb je iets meegemaakt en ren je daarvoor weg of mis je het contact met dierbaren of vind je het moeilijk om jouw gevoelens te uiten of jouw grenzen aan te geven. Misschien heb je altijd een masker op of leef je voornamelijk op de automatische piloot. Het kan van alles zijn, maar omdat je het gewend bent, zal je het niet altijd als problematisch herkennen en daarom niet doorhebben op welke manier jij jezelf tegenwerkt. Een psycholoog biedt jou een ander perspectief, zodat je vanaf een afstandje naar jezelf kunt kijken en zien wat je kunt veranderen en verbeteren.

Je kunt er iets aan doen!

De volgende tips kunnen je alvast op weg helpen tijdens de donkere dagen:

1. Zorg vooral goed voor jezelf. Neem voldoende rust, zorg voor voldoende slaap en eet goed. Lichaamsbeweging in de vorm van sporten of wandelen in de buitenlucht kan ook wonderen doen. Als je last hebt van winterdepressie dan kan het zijn dat je een gebrek hebt aan Vitamine D. Het is dan verstandig dit aan te vullen met een supplement.

2. Heb je last van eenzaamheid? Vermijd dan geen contact, maar zoek gezelschap op. Je kunt ook (video)bellen met familie of vrienden als persoonlijk contact nu niet mogelijk is. Soms is eenzaamheid niet het gevolg van weinig contact, maar een gebrek aan connectie. Jezelf meer openstellen helpt dan. Anderen zullen dat dan vaak ook meer naar jou toe doen.

3. Zoek een bezigheid of iets wat jij leuk vindt en waar jij plezier aan beleeft. Soms ontstaat een depressie door een gebrek aan zingeving of teveel verplichtingen waar jij niet blij van wordt. Dit kan een nieuwe hobby zijn of sport of iets waar jij betekenis uit haalt, zoals vrijwilligerswerk, een nieuw doel in jouw leven, een creatief project of misschien wil je wel voor jezelf beginnen.

4. Gebruik de afsluiting van het jaar ook echt als afsluiting. Voel jij je al langere tijd niet goed en wil je het anders, doe er dan wat aan! Sta niet te lang stil bij wat er mis is gegaan en waar je niet tevreden over bent. Denk daarentegen vooral aan wat je wel hebt en over wat je wil bereiken en hoe je daar aan kunt beginnen.

5. Blijf er niet alleen mee zitten! Praat erover met mensen in jouw omgeving of zoek professionele hulp. Het is voor velen een grote stap om erover te praten of hulp te zoeken, maar je bent zeker niet de enige en het zal juist opluchten. Ook stelt het de weg open naar verbetering.

Wat de oorzaak van jouw depressieve klachten ook is, er is altijd iets aan te doen. Onze psychologen bieden jou dmv behandelvormen als cognitieve gedragstherapie, EMDR, mindfulness en ACT en daarnaast een veilige “ruimte” om jouw gedachten en gevoelens te bespreken en onderzoeken, een oplossing voor jouw klachten.

Als je het moeilijk vindt om de tips zelfstandig toe te passen, kan iemand je daarbij begeleiden. Een behandeltraject is echter iets persoonlijks en niet alles is van toepassing op iedereen. Wil je een persoonlijk advies en hulp die op jou wordt afgestemd? Neem dan contact op met een van onze psychologen!

Direct online psychologische hulp

PsyVisie biedt online psychologische behandeling via videobellen. Makkelijk en snel in te plannen wanneer jij het nodig hebt. Voor verschillende klachten en zonder wachtlijst.

Of bel naar 06-15356629.

online psychologische hulp

Over onze online psychologen

Professioneel, ervaren en deskundig

Van onze psychologen krijg je dezelfde professionaliteit en kwaliteit die je in een GGZ instelling mag verwachten, maar dan met de mogelijkheid om online via videobellen te communiceren wanneer en waar je maar wil. Dit is net zo effectief als een behandeling op locatie. Maak gebruik van erkende, geregistreerde en ervaren psychologen die jou kunnen helpen met een scala aan klachten. Meer weten over ons team van specialisten op het gebied van geestelijke gezondheid?

Waarom PsyVisie?

Geen wachtlijst

Je kunt bij ons snel starten met de intake en behandeling. We streven ernaar iedereen zo snel mogelijk te helpen en te woord te staan. Meestal kan de eerste sessie al binnen 1-2 weken plaatsvinden. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en screening. Stel jouw vragen en krijg uitleg over onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen.

Vergoed

Onze behandelingen worden door jouw zorgverzekering vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijsbrief van jouw huisarts nodig. Afhankelijk van jouw polis en zorgverzekering wordt ongeveer 70 tot 100% vergoed. Houd er rekening mee dat niet alle diagnoses vergoed worden en je eigen risico mogelijk wordt aangesproken.

Online behandeling

Je bepaalt zelf waar en wanneer je contact hebt. Online behandeling is hetzelfde als face to face behandeling, behalve dat je jouw behandelaar online ontmoet via videobellen in plaats van in een praktijkruimte. We behandelen een scala aan klachten binnen de Basis-GGZ en maken gebruik van verschillende behandelmethoden.

Wil je hulp? Wij kunnen helpen!

Stuur ons een bericht voor meer informatie dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als vervanging voor diagnose, behandeling of professioneel advies. Je mag geen actie ondernemen zonder overleg met een gekwalificeerde professional in de geestelijke gezondheidszorg. Lees onze algemene voorwaarden voor meer informatie.

Als je in een crisis verkeert of een andere persoon in gevaar is, gebruik deze site dan niet. Deze bronnen kunnen je onmiddellijk helpen.