Winterdepressie: wat is het en wat kun je er tegen doen?

De winter is voor veel mensen een tijd van gezelligheid en rust. Maar voor sommigen kan de winter ook een periode zijn van somberheid en depressie. Dit wordt ook wel een winterdepressie genoemd.

Wat is een winterdepressie?

Een winterdepressie is een vorm van depressie die wordt veroorzaakt door het gebrek aan daglicht. In de winter is er minder daglicht dan in de zomer. De symptomen zijn in principe hetzelfde als bij een depressie die niet seizoensgebonden is. Het gebrek aan daglicht kan leiden tot een tekort aan serotonine, een stof in de hersenen die een rol speelt bij stemming, slaap en eetlust. Mensen met een winterdepressie hebben hier geen last van in de zomer, maar alleen bij donker weer in de winter. Soms komt dit elk jaar weer terug. Sommige mensen zien daarom al op tegen de winter. Het is normaal om wat minder opgewekt te zijn als het buiten koud en donker is en je zonlicht tekort komt, maar als dit leidt tot echte somberheid dan is er meer aan de hand.

Symptomen van een winterdepressie

De symptomen van een winterdepressie zijn vergelijkbaar met die van een normale depressie. De belangrijkste symptomen zijn:

  • Somberheid
  • Vermoeidheid
  • Verminderde interesse in activiteiten
  • Problemen met concentreren
  • Slechte slaap of juist veel slapen
  • Verhoogde eetlust of juist verminderde eetlust
  • Gewichtstoename of -afname
  • Jezelf isoleren

Wat kun je doen tegen een winterdepressie?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een winterdepressie te voorkomen of te verminderen.

  • Blijf in beweging
    Beweging helpt om serotonine aan te maken. Probeer daarom elke dag minstens 30 minuten te bewegen, het liefst in de buitenlucht.
  • Haal het daglicht naar binnen
    Probeer elke dag zo veel mogelijk daglicht te krijgen. Ga ’s morgens vroeg naar buiten, of open de gordijnen en ramen.
  • Zorg voor een gezond slaapritme
    Ga op vaste tijden naar bed en sta het liefst ook op vaste tijden op, ook in het weekend. Probeer ook om elke nacht ongeveer 7-8 uur te slapen.
  • Eet gezond en gevarieerd
    Eet gezond en gevarieerd, zodat je lichaam alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Vooral vitamine D is belangrijk!
  • Zoek sociale contacten
    Sociaal contact kan helpen om je stemming te verbeteren. Probeer daarom regelmatig contact te hebben met vrienden, familie of andere mensen die je belangrijk vindt.

Wanneer hulp zoeken?

Als je symptomen van een winterdepressie ervaart, is het belangrijk om hulp te zoeken. Blijf er niet te lang zelf mee rondlopen. Je huisarts kan je helpen om te bepalen of je een winterdepressie hebt en kan je advies geven over de beste behandeling. Bij PsyVisie kunnen we je helpen met de klachten van een winterdepressie om te gaan en je helpen deze klachten te verminderen.

Een winterdepressie kan een vervelende aandoening zijn. Maar door een aantal dingen te doen, kun je de kans op een winterdepressie verminderen of de symptomen verminderen.

Direct online psychologische hulp

PsyVisie biedt online psychologische behandeling via videobellen. Makkelijk en snel in te plannen wanneer jij het nodig hebt. Voor verschillende klachten en zonder wachtlijst.

Of bel naar 06-15356629.

online psychologische hulp

Over onze online psychologen

Professioneel, ervaren en deskundig

Van onze psychologen krijg je dezelfde professionaliteit en kwaliteit die je in een GGZ instelling mag verwachten, maar dan met de mogelijkheid om online via videobellen te communiceren wanneer en waar je maar wil. Dit is net zo effectief als een behandeling op locatie. Maak gebruik van erkende, geregistreerde en ervaren psychologen die jou kunnen helpen met een scala aan klachten. Meer weten over ons team van specialisten op het gebied van geestelijke gezondheid?

Waarom PsyVisie?

Geen wachtlijst

Je kunt bij ons snel starten met de intake en behandeling. We streven ernaar iedereen zo snel mogelijk te helpen en te woord te staan. Meestal kan de eerste sessie al binnen 1-2 weken plaatsvinden. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en screening. Stel jouw vragen en krijg uitleg over onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen.

Vergoed

Onze behandelingen worden door jouw zorgverzekering vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijsbrief van jouw huisarts nodig. Afhankelijk van jouw polis en zorgverzekering wordt ongeveer 70 tot 100% vergoed. Houd er rekening mee dat niet alle diagnoses vergoed worden en je eigen risico mogelijk wordt aangesproken.

Online behandeling

Je bepaalt zelf waar en wanneer je contact hebt. Online behandeling is hetzelfde als face to face behandeling, behalve dat je jouw behandelaar online ontmoet via videobellen in plaats van in een praktijkruimte. We behandelen een scala aan klachten binnen de Basis-GGZ en maken gebruik van verschillende behandelmethoden.

Wil je hulp? Wij kunnen helpen!

Stuur ons een bericht voor meer informatie dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als vervanging voor diagnose, behandeling of professioneel advies. Je mag geen actie ondernemen zonder overleg met een gekwalificeerde professional in de geestelijke gezondheidszorg. Lees onze algemene voorwaarden voor meer informatie.

Als je in een crisis verkeert of een andere persoon in gevaar is, gebruik deze site dan niet. Deze bronnen kunnen je onmiddellijk helpen.