Het belang van een lichaamsgerichte benadering in psychotherapie

In de traditionele psychotherapie wordt er vooral aandacht besteed aan de cognitieve en emotionele aspecten van psychische problemen. De lichaamsgerichte benadering in psychotherapie richt zich daarentegen ook op het fysieke lichaam. Deze benadering gaat ervan uit dat lichaam en geest nauw met elkaar verbonden zijn, en dat het lichaam een belangrijke rol speelt bij het verwerken van emoties en trauma’s.

Waarom is een lichaamsgerichte benadering belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom een lichaamsgerichte benadering belangrijk kan zijn in psychotherapie. Ten eerste kan het helpen om emoties te verwerken die moeilijk te benoemen of uit te spreken zijn. Door het lichaam te gebruiken als expressiemiddel, kunnen mensen toegang krijgen tot emoties die ze op een andere manier niet zouden kunnen bereiken.

Ten tweede kan een lichaamsgerichte benadering helpen om trauma’s te verwerken. Trauma’s kunnen zich in het lichaam vastzetten in de vorm van spanning, pijn of blokkades. Door deze spanning los te laten, kunnen mensen het trauma verwerken en de negatieve gevolgen ervan verminderen.

Ten slotte kan een lichaamsgerichte benadering bijdragen aan een betere lichaamsbeleving en zelfvertrouwen. Door meer bewust te worden van het lichaam en hoe het reageert, kunnen mensen meer regie krijgen over hun lichaam en hun emoties.

Welke vormen van een lichaamsgerichte benadering zijn er?

Er zijn verschillende soorten lichaamsgerichte psychotherapie, maar ze hebben allemaal een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Allereerst richten ze zich op het bewustworden van het lichaam en de lichamelijke sensaties. Dit kan door middel van ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, massage, dans of bewegingstherapie.

De keuze voor een bepaalde vorm van een lichaamsgerichte benadering hangt af van de individuele behoeften van de cliënt.

Het belang van een lichaamsgerichte benaderingen in psychotherapie is groot. Ze kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling van een breed scala aan psychische problemen, waaronder:

• Angst

• Depressie

• Trauma

• Stress

• Somatoforme stoornissen

• Lichamelijke pijn

Enkele specifieke voorbeelden van het belang van lichaamsgerichte benaderingen in psychotherapie zijn:

Bij angst en depressie kunnen lichaamsgerichte oefeningen helpen om stress te verminderen, het lichaam te ontspannen en positieve emoties te stimuleren.

Bij trauma kunnen lichaamsgerichte oefeningen helpen om de lichamelijke reacties op trauma te verwerken en de emotionele lading van trauma te verminderen.

Bij pijn kunnen lichaamsgerichte oefeningen helpen om de pijn te verminderen, het lichaam te versterken en de copingmechanismen te verbeteren.

Conclusie

Een lichaamsgerichte benadering kan een waardevolle aanvulling zijn op traditionele psychotherapie, zoals gesprekstherapie. Het kan helpen om emoties te verwerken, trauma’s te helen en een betere lichaamsbeleving en zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Bij PsyVisie werken meerdere behandelaren die lichaamsgericht werken. Als je psychische klachten hebt en denkt baat te hebben bij een lichaamsgericht benadering, neem contact met ons op!

Direct online psychologische hulp

PsyVisie biedt online psychologische behandeling via videobellen. Makkelijk en snel in te plannen wanneer jij het nodig hebt. Voor verschillende klachten en zonder wachtlijst.

Of bel naar 06-15356629.

online psychologische hulp

Over onze online psychologen

Professioneel, ervaren en deskundig

Van onze psychologen krijg je dezelfde professionaliteit en kwaliteit die je in een GGZ instelling mag verwachten, maar dan met de mogelijkheid om online via videobellen te communiceren wanneer en waar je maar wil. Dit is net zo effectief als een behandeling op locatie. Maak gebruik van erkende, geregistreerde en ervaren psychologen die jou kunnen helpen met een scala aan klachten. Meer weten over ons team van specialisten op het gebied van geestelijke gezondheid?

Waarom PsyVisie?

Geen wachtlijst

Je kunt bij ons snel starten met de intake en behandeling. We streven ernaar iedereen zo snel mogelijk te helpen en te woord te staan. Meestal kan de eerste sessie al binnen 1-2 weken plaatsvinden. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en screening. Stel jouw vragen en krijg uitleg over onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen.

Vergoed

Onze behandelingen worden door jouw zorgverzekering vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijsbrief van jouw huisarts nodig. Afhankelijk van jouw polis en zorgverzekering wordt ongeveer 70 tot 100% vergoed. Houd er rekening mee dat niet alle diagnoses vergoed worden en je eigen risico mogelijk wordt aangesproken.

Online behandeling

Je bepaalt zelf waar en wanneer je contact hebt. Online behandeling is hetzelfde als face to face behandeling, behalve dat je jouw behandelaar online ontmoet via videobellen in plaats van in een praktijkruimte. We behandelen een scala aan klachten binnen de Basis-GGZ en maken gebruik van verschillende behandelmethoden.

Wil je hulp? Wij kunnen helpen!

Stuur ons een bericht voor meer informatie dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als vervanging voor diagnose, behandeling of professioneel advies. Je mag geen actie ondernemen zonder overleg met een gekwalificeerde professional in de geestelijke gezondheidszorg. Lees onze algemene voorwaarden voor meer informatie.

Als je in een crisis verkeert of een andere persoon in gevaar is, gebruik deze site dan niet. Deze bronnen kunnen je onmiddellijk helpen.