Waarom grenzen aangeven goed is voor je mentale gezondheid

Grenzen aangeven is iets wat we allemaal doen, maar niet altijd even goed. Het is belangrijk om te weten waar je grenzen liggen en om ze duidelijk te communiceren aan anderen. Grenzen aangeven is niet alleen belangrijk voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid.

Waarom zijn grenzen belangrijk voor je mentale gezondheid?

Wanneer je je grenzen niet aangeeft, kan dit leiden tot stress, overbelasting en uiteindelijk zelfs burn-out. Je kunt je overweldigd voelen, je energie verliezen en je depressief voelen. Grenzen aangeven helpt je om je in controle te voelen en om te voorkomen dat je over je grenzen heengaat.

Niet iedereen is goed in het aangeven van grenzen. Dit kan komen doordat je dat niet goed geleerd hebt of omdat er in het verleden vaak over je grenzen is gegaan. Dit leidt vaak tot psychische klachten, omdat grenzen belangrijk zijn voor een gelukkig leven.

Hoe kun je grenzen aangeven?

Grenzen aangeven is dus niet altijd even makkelijk. Het kan moeilijk zijn om nee te zeggen tegen anderen, of om je grenzen te verduidelijken. Hier zijn een paar tips om je te helpen grenzen aan te geven:

  • Weet waar je grenzen liggen. Wat vind je wel en niet oké? Wat is voor jou teveel?
  • Wees duidelijk en assertief. Zeg wat je wilt en eventueel waarom. Al hoef je niet altijd jouw reden te beargumenteren.
  • Wees bereid om compromissen te sluiten. In sommige gevallen kun je misschien een compromis sluiten met de ander. Maar je hoeft natuurlijk niet altijd water bij de wijn te doen.
  • Wees niet bang om nee te zeggen. Het is oké om nee te zeggen, zelfs als je het moeilijk vindt. Mensen zijn soms bang anderen teleur te stellen en voelen zich dan schuldig. Besef je dat dit niet hoeft. Je kan niet altijd aan ieders verwachtingen en wensen voldoen.

Wat zijn grenzen

Grenzen kunnen gaan over allerlei dingen, zoals:

  • Je tijd
  • Je energie
  • Je persoonlijke ruimte
  • Je gevoelens
  • Je behoeften

Enkele voorbeelden van hoe je grenzen kunt aangeven:

  • Je kunt nee zeggen tegen een verzoek voor extra werk of taken.
  • Je kunt aangeven dat je behoefte hebt aan rust of tijd voor jezelf.
  • Je kunt aangeven dat je niet wilt praten over een bepaald onderwerp.
  • Je kunt aangeven dat je niet wilt worden aangeraakt.

Andere mensen dienen jouw grenzen te respecteren. De meeste mensen zullen dat ook doen als je deze goed communiceert, maar soms kan het toch zijn dat iemand dit niet doet, omdat zijn of haar eigenbelang in het gedrang komt of iets anders wil dan jij. Het is dan goed om assertief op te treden.

Grenzen aangeven is belangrijk voor je mentale gezondheid. Het helpt je om je in controle te voelen over jouw leven en om te voorkomen dat je over je grenzen heengaat. Wat op langere termijn kan leiden tot overbelasting, stressklachten, depressie, angst of paniek en zelfs burn-out. Als je moeite hebt om grenzen aan te geven, kun je hier hulp bij zoeken bij een psycholoog. Bij PsyVisie bieden we je online hulp om jouw grenzen te leren herkennen en deze op een goede manier te leren aangeven.

Direct online psychologische hulp

PsyVisie biedt online psychologische behandeling via videobellen. Makkelijk en snel in te plannen wanneer jij het nodig hebt. Voor verschillende klachten en zonder wachtlijst.

Of bel naar 06-15356629.

online psychologische hulp

Over onze online psychologen

Professioneel, ervaren en deskundig

Van onze psychologen krijg je dezelfde professionaliteit en kwaliteit die je in een GGZ instelling mag verwachten, maar dan met de mogelijkheid om online via videobellen te communiceren wanneer en waar je maar wil. Dit is net zo effectief als een behandeling op locatie. Maak gebruik van erkende, geregistreerde en ervaren psychologen die jou kunnen helpen met een scala aan klachten. Meer weten over ons team van specialisten op het gebied van geestelijke gezondheid?

Waarom PsyVisie?

Geen wachtlijst

Je kunt bij ons snel starten met de intake en behandeling. We streven ernaar iedereen zo snel mogelijk te helpen en te woord te staan. Meestal kan de eerste sessie al binnen 1-2 weken plaatsvinden. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en screening. Stel jouw vragen en krijg uitleg over onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen.

Vergoed

Onze behandelingen worden door jouw zorgverzekering vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijsbrief van jouw huisarts nodig. Afhankelijk van jouw polis en zorgverzekering wordt ongeveer 70 tot 100% vergoed. Houd er rekening mee dat niet alle diagnoses vergoed worden en je eigen risico mogelijk wordt aangesproken.

Online behandeling

Je bepaalt zelf waar en wanneer je contact hebt. Online behandeling is hetzelfde als face to face behandeling, behalve dat je jouw behandelaar online ontmoet via videobellen in plaats van in een praktijkruimte. We behandelen een scala aan klachten binnen de Basis-GGZ en maken gebruik van verschillende behandelmethoden.

Wil je hulp? Wij kunnen helpen!

Stuur ons een bericht voor meer informatie dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als vervanging voor diagnose, behandeling of professioneel advies. Je mag geen actie ondernemen zonder overleg met een gekwalificeerde professional in de geestelijke gezondheidszorg. Lees onze algemene voorwaarden voor meer informatie.

Als je in een crisis verkeert of een andere persoon in gevaar is, gebruik deze site dan niet. Deze bronnen kunnen je onmiddellijk helpen.