ALK: Wat is het, waardoor komt het en wat kun je er aan doen?

ALK staat voor Aanhoudende Lichamelijke Klachten. In het verleden werd dit SOLK (somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten) genoemd. Het gaat hierbij om lichamelijke klachten die langer dan enkele weken duren en waarvoor geen medische verklaring is gevonden. De klachten kunnen van alles zijn, zoals:

  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Pijn in de spieren of gewrichten
  • Hartkloppingen
  • Maag-darmklachten
  • Slaapproblemen

Wat is de oorzaak van ALK?

De oorzaak van ALK is niet helemaal duidelijk. Er wordt gedacht dat een combinatie van factoren een rol speelt, zoals:

  • Biologische factoren: Er kunnen genetische of neurologische factoren zijn die de gevoeligheid voor pijn of stress vergroten.
  • Psychologische factoren: Stress, angst of depressie kunnen ALK verergeren.
  • Sociaal-maatschappelijke factoren: Onzekerheid, eenzaamheid of een gebrek aan steun kunnen ook een rol spelen.

Wat kun je er aan doen?

Er is geen eenduidige behandeling voor ALK. De behandeling is gericht op het verminderen van de klachten en het verbeteren van de kwaliteit van leven. De behandeling kan bestaan uit:

  • Medicijnen: Soms kunnen medicijnen helpen om de klachten te verminderen, bijvoorbeeld pijnstillers, antidepressiva of kalmeringsmiddelen. Dit is wel een vorm van symptoombestrijding en lost de oorzaak niet op.
  • Psychotherapie: Psychotherapie kan helpen om de psychologische factoren die een rol spelen bij ALK aan te pakken. De onderliggende depressie bijvoorbeeld behandelen of leren stress te verminderen.
  • Gedragstherapie: Gedragstherapie kan helpen om om te gaan met de klachten en het dagelijks leven weer op te pakken.
  • Fysiotherapie: Een fysiotherapeut, manueel therapeut of oefentherapeut kan helpen bij het anders of beter leren belasten van spieren of gewrichten en ontspanningsoefeningen aanleren.
  • Complementaire geneeswijzen: Er zijn verschillende therapieën zoals bijvoorbeeld acupunctuur, orthomoleculaire therapie en osteopathie die kunnen helpen bij het verlichten van de klachten en kunnen helpen met ontspanning.

In sommige gevallen kan een combinatie van behandelingen nodig zijn.

Tips voor omgaan met ALK

Als je last hebt van aanhoudende lichamelijke klachten, is het belangrijk om naar een arts te gaan. De arts zal eerst onderzoeken of er een medische oorzaak voor de klachten is. Als dat niet het geval is, kan de arts je doorverwijzen naar een specialist in de behandeling van ALK.

Hier zijn enkele tips om om te gaan met ALK:

  • Luister naar je lichaam: Ga niet constant over je grenzen en leer te luisteren naar de signalen van je lichaam.
  • Zorg voor voldoende ontspanning: Probeer stress te verminderen door bijvoorbeeld te sporten, te mediteren of tijd door te brengen met mensen die je steunen.
  • Houd je sociale contacten op peil: Isolatie kan ALK verergeren.
  • Zoek professionele hulp: Als je de klachten niet zelf kunt managen, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken.
  • ALK kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is.

Kom je er zelf niet uit? Zoek dan hulp! Bij PsyVisie hebben we meerdere specialisten op het gebied van ALK die je hiermee kunnen helpen.

Direct online psychologische hulp

PsyVisie biedt online psychologische behandeling via videobellen. Makkelijk en snel in te plannen wanneer jij het nodig hebt. Voor verschillende klachten en zonder wachtlijst.

Of bel naar 06-15356629.

online psychologische hulp

Over onze online psychologen

Professioneel, ervaren en deskundig

Van onze psychologen krijg je dezelfde professionaliteit en kwaliteit die je in een GGZ instelling mag verwachten, maar dan met de mogelijkheid om online via videobellen te communiceren wanneer en waar je maar wil. Dit is net zo effectief als een behandeling op locatie. Maak gebruik van erkende, geregistreerde en ervaren psychologen die jou kunnen helpen met een scala aan klachten. Meer weten over ons team van specialisten op het gebied van geestelijke gezondheid?

Waarom PsyVisie?

Geen wachtlijst

Je kunt bij ons snel starten met de intake en behandeling. We streven ernaar iedereen zo snel mogelijk te helpen en te woord te staan. Meestal kan de eerste sessie al binnen 1-2 weken plaatsvinden. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en screening. Stel jouw vragen en krijg uitleg over onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen.

Vergoed

Onze behandelingen worden door jouw zorgverzekering vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijsbrief van jouw huisarts nodig. Afhankelijk van jouw polis en zorgverzekering wordt ongeveer 70 tot 100% vergoed. Houd er rekening mee dat niet alle diagnoses vergoed worden en je eigen risico mogelijk wordt aangesproken.

Online behandeling

Je bepaalt zelf waar en wanneer je contact hebt. Online behandeling is hetzelfde als face to face behandeling, behalve dat je jouw behandelaar online ontmoet via videobellen in plaats van in een praktijkruimte. We behandelen een scala aan klachten binnen de Basis-GGZ en maken gebruik van verschillende behandelmethoden.

Wil je hulp? Wij kunnen helpen!

Stuur ons een bericht voor meer informatie dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als vervanging voor diagnose, behandeling of professioneel advies. Je mag geen actie ondernemen zonder overleg met een gekwalificeerde professional in de geestelijke gezondheidszorg. Lees onze algemene voorwaarden voor meer informatie.

Als je in een crisis verkeert of een andere persoon in gevaar is, gebruik deze site dan niet. Deze bronnen kunnen je onmiddellijk helpen.