Paniek: de gevangene van onderdrukte gevoelens
Paniek, die plotselinge storm van angst die je overspoelt en je verlamd achterlaat. Vaak lijkt het uit het niets te komen, maar de wortels reiken diep in ons innerlijk. Onderdrukte gevoelens, emoties die we negeren of wegstoppen, kunnen de voedingsbodem vormen voor paniekaanvallen.
De vicieuze cirkel
Wanneer we gevoelens onderdrukken, creëren we een innerlijke spanning. Alsof we een ballon steeds harder opblazen totdat hij onvermijdelijk knapt. Die spanning kan zich op verschillende manieren manifesteren: lichamelijke klachten, woede-uitbarstingen of, in het geval van paniek, een overweldigende angstgevoel.
De paniekaanval zelf is een alarmbel, een signaal dat er iets niet klopt. Echter, door de paniek te vrezen en te vermijden, versterken we de onderliggende oorzaak. We creëren een vicieuze cirkel: angst voor de angst, wat leidt tot meer angst en paniek.
De sleutel tot bevrijding
De sleutel tot bevrijding uit de gevangenis van paniek ligt in het erkennen en toelaten van onze gevoelens. Dit is geen gemakkelijke taak, want we zijn vaak gewend om onze emoties te negeren of weg te duwen. Echter, door onze gevoelens te onderdrukken, beroven we onszelf van de kracht om ze te helen.
Tips om gevoelens te erkennen
- Luister naar je lichaam. Spanning, hoofdpijn, maagklachten; ons lichaam geeft signalen af wanneer we emoties onderdrukken. Leer je lichaam te lezen en te herkennen wat het je wil vertellen.
- Benoem je gevoelens: Geef je gevoelens een naam. Zeg bijvoorbeeld: “Ik voel me boos”, “Ik ben bang” of “Ik ben verdrietig”. Door je gevoelens te benoemen, erken je hun bestaan.
- Schrijf je gevoelens op: Schrijven kan een krachtige tool zijn om je emoties te verwerken. Schrijf in een dagboek over wat je voelt, zonder te oordelen of te censureren.
- Praat met iemand: Praat met een vertrouwde vriend, familielid of therapeut over je gevoelens. Praten kan je helpen om je emoties te begrijpen en te verwerken.
Paniek overwinnen
Door onze gevoelens te erkennen en te accepteren, doorbreken we de vicieuze cirkel van paniek. We nemen de controle terug over onze emoties en bevrijden onszelf van de gevangenis van angst. Het is een pad van innerlijke groei en transformatie, dat ons uiteindelijk leidt naar meer rust, zelfvertrouwen en gemoedsrust.
Extra hulpmiddelen
- Mindfulness leert je om je aandacht te richten op het hier en nu, waardoor je je emoties beter kunt observeren en accepteren.
- Ademhalingsoefeningen: Diepe ademhaling kan je helpen om te kalmeren en je lichaam te ontspannen tijdens paniekaanvallen.
- Psychotherapie: Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een effectieve therapievorm voor paniekstoornissen, maar ook ACT (Acceptance and Commitment Therapy) kan goed ingezet worden bij paniek. Daarnaast kan in het geval van onderliggend trauma EMDR ook een goede aanvulling zijn.
Paniek is geen onoverkomelijk obstakel. Door onze gevoelens te erkennen en te omarmen, bevrijden we onszelf van de angst en vinden we de weg naar innerlijke vrede.
Indien je last hebt van paniekaanvallen, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen om de oorzaak van je paniek te achterhalen en je te leren omgaan met je emoties. Wil jij hulp online in je eigen vertrouwde omgeving? Neem contact op met PsyVisie!
Direct online psychologische hulp
PsyVisie biedt online psychologische behandeling via videobellen. Makkelijk en snel in te plannen wanneer jij het nodig hebt. Voor verschillende klachten en zonder wachtlijst.
Of bel naar 06-15356629.
Over onze online psychologen
Professioneel, ervaren en deskundig
Van onze psychologen krijg je dezelfde professionaliteit en kwaliteit die je in een GGZ instelling mag verwachten, maar dan met de mogelijkheid om online via videobellen te communiceren wanneer en waar je maar wil. Dit is net zo effectief als een behandeling op locatie. Maak gebruik van erkende, geregistreerde en ervaren psychologen die jou kunnen helpen met een scala aan klachten. Meer weten over ons team van specialisten op het gebied van geestelijke gezondheid?
Waarom PsyVisie?
Geen wachtlijst
Je kunt bij ons snel starten met de intake en behandeling. We streven ernaar iedereen zo snel mogelijk te helpen en te woord te staan. Meestal kan de eerste sessie al binnen 1-2 weken plaatsvinden. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en screening. Stel jouw vragen en krijg uitleg over onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen.
Vergoed
Onze behandelingen worden door jouw zorgverzekering vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijsbrief van jouw huisarts nodig. Afhankelijk van jouw polis en zorgverzekering wordt ongeveer 70 tot 100% vergoed. Houd er rekening mee dat niet alle diagnoses vergoed worden en je eigen risico mogelijk wordt aangesproken.
Online behandeling
Je bepaalt zelf waar en wanneer je contact hebt. Online behandeling is hetzelfde als face to face behandeling, behalve dat je jouw behandelaar online ontmoet via videobellen in plaats van in een praktijkruimte. We behandelen een scala aan klachten binnen de Basis-GGZ en maken gebruik van verschillende behandelmethoden.
Wil je hulp? Wij kunnen helpen!
Stuur ons een bericht voor meer informatie dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.
De informatie op deze pagina is niet bedoeld als vervanging voor diagnose, behandeling of professioneel advies. Je mag geen actie ondernemen zonder overleg met een gekwalificeerde professional in de geestelijke gezondheidszorg. Lees onze algemene voorwaarden voor meer informatie.
Als je in een crisis verkeert of een andere persoon in gevaar is, gebruik deze site dan niet. Deze bronnen kunnen je onmiddellijk helpen.