Gegeneraliseerde angststoornis: Leven met de zorgen van morgen
Een constante stroom van zorgen. Piekeren over van alles en nog wat. Onrust en nervositeit die je dag en nacht in hun greep houden. Dit zijn kenmerkende symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis (GAS), een veelvoorkomende psychische aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft.
De knellende greep van angst
Bij GAS lijken zorgen zich onophoudelijk te manifesteren in alle aspecten van het leven. Werk, school, relaties, gezondheid; alles kan een bron van overmatige angst en bezorgdheid worden. Iemand met GAS piekert dagelijks en soms zelfs bijna onophoudelijk over van alles en nog wat. Vaak gaan deze zorgen gepaard met lichamelijke klachten, zoals spierspanning, slaapproblemen en prikkelbaarheid.
De oorzaken van GAS zijn complex en divers. Vaak speelt er een zekere erfelijke aanleg een rol, maar ook omgevingsfactoren zoals stressvolle levensgebeurtenissen of een onveilige jeugd kunnen een trigger zijn.
Een leven vol vermijding
De angst die gepaard gaat met GAS kan leiden tot vermijdingsgedrag. We vermijden situaties die ons angst aanjagen, waardoor we onszelf beperken in onze vrijheid en mogelijkheden. Dit kan leiden tot sociale isolatie, een verminderd zelfvertrouwen en een lagere levenskwaliteit.
De weg naar herstel
Gelukkig is GAS met de juiste behandeling goed te bestrijden. Therapie is een van de meest effectieve methodes. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een veelgebruikte vorm van therapie bij GAS. CGT helpt je om je negatieve gedachtepatronen te herkennen en te vervangen door meer realistische en gezondere gedachten. Daarnaast zijn er andere therapievormen, zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT) die effectief zijn gebleken voor GAS. Bij ACT leer je jouw klachten te aanvaarden en er niet meer tegen te vechten, wat tot aanzienlijke klachtvermindering kan leiden.
Naast therapie zijn er nog tal van andere manieren om met GAS om te gaan:
- Ontspanningsoefeningen: Oefeningen zoals yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen en mindfulness kunnen je helpen om stress te verminderen en innerlijke rust te vinden.
- Regelmatige lichaamsbeweging: Sporten en bewegen heeft een positief effect op je humeur en kan angstsymptomen verminderen.
- Voldoende slaap: Slaapproblemen kunnen GAS-symptomen verergeren. Zorg voor een regelmatige slaaproutine en een gezonde slaapomgeving.
- Gezonde voeding: Eet gezond en vermijd overmatige cafeïne, alcohol of andere stimulerende middelen.
- Steun van anderen: Praat met familie en vrienden over je angsten. Of zoek lotgenotencontact of sluit je aan bij een steungroep.
Een leven met minder zorgen
Met de juiste aanpak is het mogelijk om weer een gelukkig leven te leiden na de diagnose GAS. Door angst te erkennen, hulp te zoeken en gezonde copingmechanismen te ontwikkelen, kun je de greep van continue bezorgdheid loslaten en meer rust en controle ervaren in je leven.
Heb je last van een gegeneraliseerde angststoornis? Neem dan contact op met PsyVisie! Wij kunnen de juiste diagnose stellen en je helpen om jouw klachten onder controle te krijgen.
Direct online psychologische hulp
PsyVisie biedt online psychologische behandeling via videobellen. Makkelijk en snel in te plannen wanneer jij het nodig hebt. Voor verschillende klachten en zonder wachtlijst.
Of bel naar 06-15356629.
Over onze online psychologen
Professioneel, ervaren en deskundig
Van onze psychologen krijg je dezelfde professionaliteit en kwaliteit die je in een GGZ instelling mag verwachten, maar dan met de mogelijkheid om online via videobellen te communiceren wanneer en waar je maar wil. Dit is net zo effectief als een behandeling op locatie. Maak gebruik van erkende, geregistreerde en ervaren psychologen die jou kunnen helpen met een scala aan klachten. Meer weten over ons team van specialisten op het gebied van geestelijke gezondheid?
Waarom PsyVisie?
Geen wachtlijst
Je kunt bij ons snel starten met de intake en behandeling. We streven ernaar iedereen zo snel mogelijk te helpen en te woord te staan. Meestal kan de eerste sessie al binnen 1-2 weken plaatsvinden. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en screening. Stel jouw vragen en krijg uitleg over onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen.
Vergoed
Onze behandelingen worden door jouw zorgverzekering vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijsbrief van jouw huisarts nodig. Afhankelijk van jouw polis en zorgverzekering wordt ongeveer 70 tot 100% vergoed. Houd er rekening mee dat niet alle diagnoses vergoed worden en je eigen risico mogelijk wordt aangesproken.
Online behandeling
Je bepaalt zelf waar en wanneer je contact hebt. Online behandeling is hetzelfde als face to face behandeling, behalve dat je jouw behandelaar online ontmoet via videobellen in plaats van in een praktijkruimte. We behandelen een scala aan klachten binnen de Basis-GGZ en maken gebruik van verschillende behandelmethoden.
Wil je hulp? Wij kunnen helpen!
Stuur ons een bericht voor meer informatie dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.
De informatie op deze pagina is niet bedoeld als vervanging voor diagnose, behandeling of professioneel advies. Je mag geen actie ondernemen zonder overleg met een gekwalificeerde professional in de geestelijke gezondheidszorg. Lees onze algemene voorwaarden voor meer informatie.
Als je in een crisis verkeert of een andere persoon in gevaar is, gebruik deze site dan niet. Deze bronnen kunnen je onmiddellijk helpen.