5 tips voor een bewust leven

Het lijkt wel of iedereen het steeds drukker krijgt. We rennen van hot naar her. Hebben honderd-en-één verantwoordelijkheden en verplichtingen. Het aantal burn-outs neemt elk jaar steeds meer toe, zelfs overspannen kinderen zijn geen uitzondering meer en tijd voor ontspanning lijkt steeds meer een zeldzame luxe te worden. Heb je het gevoel dat je jezelf regelmatig voorbij loopt en wil je bewuster gaan leven? De volgende tips laten je zien hoe!

Wat is bewust leven

Wat is dat eigenlijk, bewust leven? In principe komt het erop neer dat je je bewust bent van datgene wat je aan het doen bent en ook van je eigen gedachten en gevoelens daarbij. Velen van ons leven vaak onbewust. We doen veel op de automatische piloot en zijn bij de ene bezigheid in ons hoofd al bezig met de volgende bezigheid; de volgende stap, het volgende uur, de volgende dag of wat ook kan, met het verleden. We zijn met van alles en nog wat bezig, behalve met wat we nu op dit moment aan het doen zijn en wat er op dit moment plaatsvindt. Dat maakt ons vaak gestresst; we nemen niet de tijd. Vaak hebben we ook niet eens de tijd. Dat zorgt voor onrust en van iets genieten is er dan al helemaal niet meer bij.

Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat je een stuk fruit eet. Dit gebeurt vaak ook onbewust en dus op de automatische piloot. Je proeft niet wat je eet en voordat je het weet is het op. Misschien was het een heerlijk zoete perzik of iets anders dat je heel lekker vindt, maar je hebt er nauwelijks van genoten, want je was in je hoofd misschien bezig met die taak die je voor morgen af moet hebben of dat meningsverschil dat je vandaag hebt gehad met een collega. Het probleem wordt door het overdenken niet opgelost, zorgt voor onvrede en laat je voorbij gaan aan het moment waar van je had kunnen genieten en wat voor een prettig gevoel had kunnen zorgen.

Dwangmatig denken

Soms kan nadenken zeker wel nuttig zijn en leiden tot nieuwe inzichten; zoals in het geval van brainstormen of op een nuttige manier reflecteren. Maar dat is dan het geval van bewust nadenken en niet onbewust en dwangmatig denken, wat alleen maar leidt tot stress en ons de mooie momenten van het leven ontneemt. Als dit denken de overhand neemt ontstaan er vaak stress- en angstklachten. Ook depressie ligt dan op de loer. Dit zijn serieuze klachten waar jaarlijks veel mensen mee te maken krijgen.

Je wordt dan steeds in beslag genomen door je gedachten en die zijn vaak ook nog eens negatief. Piekeren is een veelvoorkomende klacht waar mensen mee kampen. Het is heel vermoeiend en er is weinig ruimte voor productiviteit en rust. Daarnaast zorgt het dwangmatige karakter ervoor dat men het gevoel heeft de controle kwijt te zijn over zijn of haar leven. Het kan ook leiden tot slaapproblemen of zelfs uitval op werk of opleiding. Het is dan belangrijk je te beseffen dat jouw leven niet altijd zo hoeft te zijn. Er is iets aan te doen, alleen moet je je er van bewust worden wat er nou precies gebeurt in jouw hoofd en waarom. En belangrijker nog, dat het niet nodig is.

Bewust leven en in het hier en nu aanwezig zijn, zorgt voor meer ontspanning en een zorgelozer en gelukkiger leven. Het betekent niet dat er geen problemen meer zullen zijn, maar je kunt er op een andere manier mee omgaan, zodat je er minder last van hebt. Je leert je aandacht te verleggen naar de positieve kant van het leven, omdat je dit dan zelf kunt sturen en leert door meer bewust te zijn ook jezelf beter kennen en daardoor betere keuzes te maken. Keuzes die goed voor jou zijn.

Bewuster leven

Maar hoe doe je dat, bewuster leven? Als dit nieuw voor je is, kun je beginnen met kleine stapjes. De meeste mensen ervaren vanzelf wel eens een bewust moment. Soms zit je bijvoorbeeld in de zon en geniet je van de warme zonnestralen op je huid of je eet een reep chocolade en geniet van elke hap die je neemt. Die boze collega of die taken die nog af moeten bestaan dan even niet meer; we zijn in het hier en nu en vinden ontspanning en voldoening van het moment. Het aanleren van bewust-zijn, is een proces dat wel wat tijd en inzet vraagt. Met de volgende tips, kun je jezelf op weg helpen naar een bewuster leven, zodat je vaker kan ontspannen en genieten van het huidige moment:

1. Begin met activiteiten die je leuk vindt.

Als we bezig zijn met dingen die we eigenlijk niet willen doen, willen we het liever niet bewust meemaken, want het levert dan geen positief gevoel op. Maar als je iets doet dat je wel leuk vindt, kost dit minder moeite. Kies dus iets uit wat je graag doet en doe het met jouw volledige aandacht. Neem er echt de tijd voor. Als je merkt dat je wordt afgeleid door iets in de omgeving of je eigen gedachten of als je telefoon je “roept”, breng je aandacht dan steeds weer naar wat je aan het doen bent. In het begin zal dit misschien vaker gebeuren, maar het bewust bezig zijn, zal je als het goed is steeds makkelijker afgaan.

2. Maak eens een bewuste wandeling in de natuur.

De natuur is prachtig en biedt een vredige en rustige omgeving om te oefenen met bewust leven. Kijk tijdens de wandeling eens goed om je heen en neem in je op wat je ziet. Wees je ook bewust van je lichaam en voel de grond onder je voeten en voel bijvoorbeeld de warmte van de zon of de koelte van de wind. Wees nieuwsgierig en laat je niet afleiden door gedachten over dingen die niet ter zake zijn.

3. Doe aan lichaamsbeweging.

Ga bijvoorbeeld sporten of dansen of ga in de tuin werken en wees je daarbij goed bewust van je lichaam. Het helpt om goed in je lichaam aanwezig te zijn en bewuster te worden van je lichaam. Probeer niet na te denken over wat je doet, maar laat je gewoon leiden door jouw lichaam.

4. Neem dagelijks even een momentje voor jezelf om te ontspannen en even niets te doen.

Luister naar je lichaam en observeer je gedachten. Soms kunnen 10 minuutjes al een heel verschil maken om weer even op te laden en het helpt je bewuster in het leven te staan. Als je hier begeleiding bij wilt kun je dit bijvoorbeeld doen door middel van meditatie- of mindfulness apps of video’s.

5. Hou een dagboek bij en schrijf er in over je gevoelens en gedachten.

Wat heb je meegemaakt en wat deed het met je? Hoe voelde je je? Hoe reageerde je? Dit helpt je, je bewuster te worden van je gevoelens en gedachten en zo ook bewuster te gaan leven. Ook geeft het meer inzicht in jezelf. Je zult waarschijnlijk gaan opmerken wat er steeds weer terugkomt, wat jou vooral bezighoudt en wat veel met jou doet. Dit is belangrijke informatie. Naast jezelf trainen in het meer aanwezig zijn in het moment, is het namelijk ook behulpzaam dat je ontdekt wat jou er van weerhoudt. Soms zijn het geen kleine dingen die je ontdekt. Dan is het verstandig om er professionele hulp bij te zoeken.

Voor sommige mensen zal bewuster leven gemakkelijker gaan dan voor anderen. Als je het kunt toelaten, zul je steeds bewuster worden en zal het steeds makkelijker en vaker vanzelf gaan. Soms doen zich wel eens gebeurtenissen voor die je behoorlijk uit je evenwicht kunnen trekken en dat is dan voor even ook niet zo erg. Na een tijdje hervind je wel weer je balans, maar soms lukt dit dan niet goed meer. Als je hier hulp bij wilt of als het bewuster gaan leven je moeilijk afgaat, kun je contact met een van onze psychologen opnemen en zij zullen je hierbij begeleiden.

Direct online psychologische hulp

PsyVisie biedt online psychologische behandeling via videobellen. Makkelijk en snel in te plannen wanneer jij het nodig hebt. Voor verschillende klachten en zonder wachtlijst.

Of bel naar 06-15356629.

online psychologische hulp

Over onze online psychologen

Professioneel, ervaren en deskundig

Van onze psychologen krijg je dezelfde professionaliteit en kwaliteit die je in een GGZ instelling mag verwachten, maar dan met de mogelijkheid om online via videobellen te communiceren wanneer en waar je maar wil. Dit is net zo effectief als een behandeling op locatie. Maak gebruik van erkende, geregistreerde en ervaren psychologen die jou kunnen helpen met een scala aan klachten. Meer weten over ons team van specialisten op het gebied van geestelijke gezondheid?

Waarom PsyVisie?

Geen wachtlijst

Je kunt bij ons snel starten met de intake en behandeling. We streven ernaar iedereen zo snel mogelijk te helpen en te woord te staan. Meestal kan de eerste sessie al binnen 1-2 weken plaatsvinden. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en screening. Stel jouw vragen en krijg uitleg over onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen.

Vergoed

Onze behandelingen worden door jouw zorgverzekering vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijsbrief van jouw huisarts nodig. Afhankelijk van jouw polis en zorgverzekering wordt ongeveer 70 tot 100% vergoed. Houd er rekening mee dat niet alle diagnoses vergoed worden en je eigen risico mogelijk wordt aangesproken.

Online behandeling

Je bepaalt zelf waar en wanneer je contact hebt. Online behandeling is hetzelfde als face to face behandeling, behalve dat je jouw behandelaar online ontmoet via videobellen in plaats van in een praktijkruimte. We behandelen een scala aan klachten binnen de Basis-GGZ en maken gebruik van verschillende behandelmethoden.

Wil je hulp? Wij kunnen helpen!

Stuur ons een bericht voor meer informatie dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als vervanging voor diagnose, behandeling of professioneel advies. Je mag geen actie ondernemen zonder overleg met een gekwalificeerde professional in de geestelijke gezondheidszorg. Lees onze algemene voorwaarden voor meer informatie.

Als je in een crisis verkeert of een andere persoon in gevaar is, gebruik deze site dan niet. Deze bronnen kunnen je onmiddellijk helpen.